Ako zvládnuť kuchynský priestor

Kuchyňa patrí k najčastejšie riešeným priestorom v rezidenčných interiéroch. Po kúpeľni a toalete je totiž najčastejšie aktívne využívanou časťou bytového interiéru. O spôsoboch uvažovania a praktického prístupu k zariadeniu tohto priestoru hovorí interiérová architektka Lucia Ortutová. „V štandardnej kuchyni sa vykonávajú tri základné procesy: chladenie, umývanie a varenie Ich vzťah, nadväznosť i priestorové usporiadanie je kľúčové pre správne tvarovanie a praktické využitie pracovného priestoru. Všeobecne platí, že z procesu chladenia sa prechádza cez zónu umývania k vareniu. Ideálne rozloženie týchto procesov predstavuje tvar trojuholníka. Človek v jeho strede by prístup k nim mal mať približne v rovnakej vzdialenosti. Ak má kuchyňa lineárny tvar, zóny chladenia, umývania a varenia sú v tejto postupnosti usporiadané na jednej osi. V prípade, že sú rozložené inak, užívateľ počas pracovných činností musí robiť veľa zbytočných krokov a zároveň má okolo seba väčší neporiadok v dôsledku zbytočného presúvania seba a surovín počas prípravy rôznych pokrmov. Taktiež treba myslieť na skutočnosť, že najaktívnejšie využívané zóny bez ohľadu na veľkosť kuchyne nemôžu byť od seba príliš ďaleko. Všetky tri činnosti by mali byť na dosah jedného – dvoch krokov, platí to aj pri použití pracovného ostrova, na ktorom sa nachádza napríklad varná platňa alebo drez. Vzdialenosť medzi kuchynskou linkou a voľne stojacou ostrovnou časťou by nemala byť viac než 120 cm. Zvyšok kuchyne môže expandovať do strán dlhšou plochou pracovnej linky, alebo dodatočným úložným priestorom. Či už pri zariaďovaní kuchyne použijeme nábytok s typizovanými rozmermi, alebo atyp, musíme dbať, aby ergonomicky rešpektoval užívateľa…“

Lucia Ortutová, foto: Jozef Barinka, vizualizácia: archív TV JOJ

w-BH1A4352 w-BH1A4377 obyvacka 03 seria 07 kuchyna 03 seria 07 kuchyna 01 seria 07