Veľa svetla aj sauna s jazierkom

 

Zadanie od investora bolo vcelku jednoduché – želal si jednoduchý prízemný dom pre bohatý rodinný život mladej športovo založenej rodiny s dvoma malými chlapcami, a to s ohľadom na obmedzené finančné možnosti. Dôraz sa mal klásť na maximálne prepojenie vnútorného spoločenského priestoru s exteriérom, veľa svetla v celom dome i dostatok úložných priestorov pre množstvo športového vybavenia vrátane miestnosti na sušenie hokejových a futbalových vecí.

 

„Bremeno“ – neobvyklá výhoda

Investorovi sa naskytla príležitosť kúpiť veľmi zaujímavý pozemok zaťažený „bremenom“, ktoré odradilo viacerých potenciálnych kupujúcich. Inú drobnú nevýhodu predstavoval fakt, že pozemok v porovnaní so susednými parcelami bol „utopený“ cca 80 cm. Avšak práve vďaka spomenutým „mínusom“ bol pozemok stále na predaj, zatiaľ čo na susedných pozemkoch už stáli nové domy. Hoci po prvotných náčrtoch, čo by sa na pozemku dalo postaviť, trvala kúpa a riešenie oddlženia pozemku približne rok, investor svoje rozhodnutie neoľutoval. Totiž, ako hovorí architekt stavby Jakub Chochola, „kým na zlom pozemku je veľmi ťažké postaviť kvalitný dom, na kvalitnom pozemku sa postaví prakticky sám,“ pričom dodáva, že ho „stále udivuje, ako málo pozornosti venujú bežní stavitelia výberu pozemku a sústreďujú sa najmä na dom, pretože zo skúseností je jasné, že pozemok je dôležitejší ako samotný dom“.

Výhodou v procese samotného projektovania bola bezhraničná dôvera investora v prácu a nápady architekta, čo sa pozitívne prenieslo aj do celkového výsledku, keďže zámer architekta neoslabili žiadne nekoncepčné či nepremyslené zásahy investora, ako sa to často stáva. Jakub Chochola zároveň prízvukuje, že „bez toho, aby architekt dobre poznal svojho klienta, nie je možné navrhnúť dom ušitý mu na mieru, pričom je taktiež potrebný podobný pohľad na svet a hodnoty medzi oboma stranami.“

 

V tvare hokejky

Pozemok má tvar nepravidelného päťuholníka, nachádza sa v pokojnej časti obce Chrást pri Mladej Boleslavi a zo severnej strany ho ohraničuje les. Dom je umiestnený tak, aby sa maximálne využila úžitková časť záhrady, a teda je situovaný v minimálnej vzdialenosti od hraníc pozemku (2 m) ako aj v minimálnej vzdialenosti od susedného domu (7 m). Obvodové múry domu sú rovnobežné s hranicami parcely, pričom umiestnenie v tvare hokejky zabezpečuje dokonalé odclonenie záhrady a izbových okien od ulice.

Dom pozostáva z dvoch celkov. Obytnú časť tvorí jednoduchý obdĺžnikový hranol, na ktorý nadväzuje objekt garáže so záhradným domčekom a saunou v tvare nepravidelného polygónu zohľadňujúceho tvar pozemku. Saunu dopĺňa ochladzovacie jazierko v trávnatom záhone.

Obe hmoty sa čiastočne prekrývajú, aby z ulice nebolo vidieť do záhrady a pohodlný prechod pri vstupe do domu „šikanou“ medzi garážou a domom zabezpečujú oblúkové rohy fasády. Dom nie je podpivničený, má jedno podlažie a ploché strechy. Kvôli plynulému prepojeniu obývačky so zastrešenou terasou a záhradou bolo navrhnuté „stopercentné“ presklenie jej stien od podlahy až po strop po celej šírke miestnosti a vysokú úroveň presvetlenia interiéru zabezpečujú aj svetlíky na chodbe, privádzajúce svetlo do miest, kde by inak bola tma.

 

Osviežujúce elementy

Po vstupe do domu cez chodbu popri „utajenej“ šatníkovej skrini walk-in sa prechádza okolo toalety a sušiarne do obytnej časti s kuchynským kútom, špajzou, jedálňou a oddychovou zónou, z ktorej je prístup do pracovne (resp. hosťovskej izby). V severnej časti domu sa nachádza priestor s dvoma detskými izbami, detskou kúpeľňou, technickou miestnosťou a rodičovskou spálňou s vlastnou šatňou a kúpeľňou. Okná do spální tienia vonkajšie žalúzie a obývacia izba je tienená presahom strechy, pričom jej súkromie zabezpečuje vnútorný záves.

Z obývacej časti možno po odsunutí posuvných krídel štvordielneho posuvného HS portálu bezprahovo prechádzať na zastrešenú terasu – po otvorení stredných krídel vzniká 3,3 m široký priechod. Obývačku farebne osviežuje sýtožltá kuchyňa, ktorá celý interiér pôvabne rozsvecuje aj počas pochmúrnych dní.

 

 

Peter Michal  > foto Robert Žakovič

 

Celý článok si prečítate v INTERIER-EXTERIER september-október 2023