V dome postavenom svojpomocne sa cítia ako na dovolenke

 

Predtým bývali v byte a každú voľnú chvíľu jazdievali na valašskú chalupu. Pobyt v srdci prírody si zamilovali natoľko, že ich napadla stavba vlastného rodinného domu. Jeden čas majitelia premýšľali, že by sa na chalupu aj presťahovali, ale zároveň chceli zostať kvôli práci, deťom a škole blízko mesta. Tak padlo rozhodnutie, že predajú byt a chalupu a postavia si na Valašsku nový dom. So stavbou na pozemku s rozlohou 4 000 m2 začali pred 6 rokmi a dom stál za 2 roky.

Pri návrhu mysleli na budúcnosť

„Celú stavbu som riadil, dozeral na ňu a väčšinu vecí sme si namontovali sami. Výstavba tak síce trvala dlhšie, ale nad všetkým som mal dohľad a mohol som si prizvať na spoluprácu menšie firmy z okolia,“ prezrádza majiteľ a pokračuje: „Na jednotlivé kroky sme šli odzadu. Prvé nasledovali úpravy terénu, takže dom síce ešte nestál, ale už sme sem na záhradu jazdili kempovať a grilovať.“

Návrh urobili manželia spoločne so svojimi dlhoročnými priateľmi, vsetínskym architektom Petrom Osičkou a jeho dcérou, architektkou Terezou Osičkovou. Zoznámili ich so svojimi predstavami a požiadavkami predovšetkým na funkčnosť domu a potom už len ladili finálnu podobu. „Chceli sme, aby bol dom logicky členený, jednoduchý na prevádzku a aby na hornom poschodí mohli v budúcnosti prespávať naše dospelé deti so svojimi rodinami a neboli rušené,“ hovoria majitelia. Okrem dvoch spální je na hornom poschodí tiež miestnosť pre hostí, kúpeľňa a netradične garáž, pretože dom stojí vo svahu.

Dolné poschodie bolo navrhnuté tak, aby v ňom manželia mali všetko potrebné. Nachádza sa tu rozľahlá obývacia izba s veľkoformátovými oknami a výhľadmi do záhrady. Je prepojená s kuchyňou, z ktorej sa dá vyjsť na východnú terasu. Z obývacej izby sa vchádza do spálne majiteľov, na ktorú nadväzuje kúpeľňa so sprchovým kútom i vaňou, sauna a technická miestnosť. Aj z kúpeľne sa dá prejsť rovno na západnú terasu a do záhrady.

V interiéri víťazia prírodné materiály

O podobe interiéru majitelia dlhodobo premýšľali. Inšpiráciu hľadali všade okolo seba, vonku i v časopisoch a dom si potom zariadili podľa svojho. „Chceli sme hlavne vzdušný svetlý interiér s veľkými presklenými plochami, cez ktoré sa pozeráme nielen do záhrady, ale i na priľahlé kopce. Je to pre nás jeden veľký prírodný obraz, ktorý mení svoju farebnosť podľa ročných období.“

Stavili predovšetkým na kvalitné materiály, ktoré sa vyznačujú dlhou životnosťou a nevyžadujú náročnú údržbu. Majiteľ vlastní firmu na spracovanie kameňa KSK Design, preto tento výrazný prvok zapojili do interiéru i exteriéru. Na spodnom poschodí použili vápenec, ktorým obložili teplovzdušný krb a schodisko. Vďaka práci v odbore má majiteľ kontakty na drevárov a výrobcov nábytku, s ktorými navrhli a vyrobili celý nábytok na mieru. „Bolo to potrebné aj kvôli zaoblenému pôdorysu horného poschodia, kde sme chceli mať úložný priestor. Ďalším prianím bol veľký jedálenský stôl, pretože máme veľkú rodinu a chceme vždy spoločne posedieť.“

 

Tienenie im zlepšuje život  

Dom chránia hlavne v lete pred horúcim slnkom motoricky ovládané vonkajšie žalúzie. Celé dolné poschodie, kde je veľká presklená stena, zútulňujú látkové rolety Varieta Zebra na diaľkové ovládanie. „Pri látkovej rolete Zebra sa striedajú priesvitné a nepriesvitné vodorovné pruhy, ktoré slúžia na denné a nočné použitie. Zebra nám dáva na výber, či chceme do interiéru pustiť svetlo, alebo sa naopak chrániť pred slnečnými lúčmi a večer si dopriať pocit súkromia,“ informuje Filip Šimara, obchodný riaditeľ najväčšieho českého výrobcu tienenia CLIMAX. V kúpeľni s veľkoformátovým oknom sa majitelia rozhodli pre japonskú posuvnú stenu s nepriepustnou látkou, ktorej panely možno sťahovať do strany a zakryť nimi buď celé okno alebo len časť.

Nechceli sa obmedzovať

„Pasívne bývanie sme nechceli, pretože by nás obmedzovalo v živote a hlavne v ľubovoľnej miere vetrania. Aj napriek tomu sme sa snažili dom postaviť tak, aby bol čo najmenej tepelne stratový. Zaujímavosťou je, že dom je zateplený zvnútra,“ uvádzajú majitelia. Zároveň sa snažia neplytvať pitnou vodou na záhrade, takže si zaobstarali nádrž na dažďovú vodu, ktorú využívajú na zalievanie záhrady a ako rozvod úžitkovej vody do domu.

Celé spodné poschodie domu a všetky oporné múriky sú obložené rovnakým typom kameňa, a to rulou. Vstup rámuje ónyx a na vnútornú kuchynskú dosku použili technický kameň, ktorý sa jednoducho udržuje, vonkajšia kuchynská doska je potom žulová. Horné poschodie domu je obložené modrínovými latami a vstup cortenovým plechom.

 

Záhrada plná vodných prvkov

Rovnako ako pri stavbe domu využili tiež pre záhradu svahovitý terén a urobili si terasovité záhony plné trvaliek. Na záhrade nájdeme aj jej úžitkovú časť, kde pestujú jahody, borievky, všemožné bylinky alebo zeleninu. Z rozsiahlej terasy sa im ponúkajú výhľady do širokého okolia. Dohliadnu na miestny zámok, kostol, ale tiež valašské kopce. Hneď vedľa dubovej terasy majú okrasné samočistiace jazierko s biofiltrom, pretože milujú vodu. Okrem vodných rastlín a karasov v ňom cez leto nájdeme vodnú korytnačku. „Susedia premýšľali, čo s ňou cez leto, a tak má u nás taký sezónny letný byt,“ hovorí s úsmevom majiteľka. Pod jazierkom nájdeme bazén, ktorý využívajú od jari do jesene takmer každú voľnú chvíľu.

Aby sa priblížili životu na vidieku, zaobstarali si v dolnej oddelenej časti záhrady sliepky a pred rokom vysadili bokom vedľa záhrady okolo dvadsať ovocných stromov. Chovateľstvo a záhradkárčenie je ich veľký koníček. Kvôli práci si záhradu neužívajú toľko, ako by chceli, preto si každé leto berú týždeň dovolenky, ktorý trávia len na záhrade a užívajú si dlhé raňajky na terase i odpoludňajšie kúpanie.

 

Návrh domu: Ing. arch. Petr Osička a Ing. arch. Tereza Osičková

Návrh záhrady: Ing. arch. Tereza Osičková

Autor fotografií: Climax

 

Vizitka architekta:

Petr Osička

Od roku 1986 sa venuje navrhovaniu a projektovaniu obytných, občianskych, zdravotníckych a priemyslových stavieb. Pochádza zo Vsetína, kde tiež pracuje. Pôsobnosť: Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Gruzia.

 

Technické údaje:

  • Pozemok: 4 000 m2
  • Zastavaná plocha: 162 m2
  • Úžitková plocha: dolné poschodie 120 m2 a horné poschodie 114 m2
  • Plocha terasy: 70 m2
  • Horné okná: profily Fiberglass s trojsklom od firmy Williman SK
  • Dolné okná: profily Chromatech s bezpečnostným sklom
  • Tienenie: látkové rolety Varieta Zebra a japonská posuvná stena od Climax
  • Podlahy: marmoleum v obytných častiach, keramická dlažba v kúpeľniach
  • Vykurovanie: podlahové napojené na tepelné čerpadlo
  • Konštrukcia: betónové murovacie tvárnice, železobetónové stropy
  • Kameň: od KSK Design
  • Strecha: PVC-P fólie Monarplan