Výberom kuchynskej linky zariaďovanie kuchyne nekončí. Dokonalosť jej prevádzky zabezpečujú viaceré detaily. Medzi ne patria aj dózy na skladovanie potravín. Pri ich výbere nás niekedy môže zaskočiť až príliš rozmanitá ponuka. Prvý návod, po akom druhu nádob siahnuť, dávajú samotné potraviny, tie ďalšie určuje ich ergonómia, skladnosť, dizajnové zladenie s priestorom, praktickosť a tiež počet členov v domácnosti.
Novodobý trend -Plastové nádoby všeobecne patria k vyhľadávanému tovaru. Okrem využitia v kuchyni a uskladnenia potravín v špajze ich možno kvôli nízkej hmotnosti a vzduchotesnému uzáveru využiť aj ako praktický obedár – do práce, na výlety či dlhšie cesty. Plastový variant sa dá bez problémov skladovať v chladničke i mrazničke, pričom znáša i ohrievanie jedla v mikrovlnke. Vyrába sa z odolného materiálu, na ktorý sa bežne vzťahuje niekoľkoročná záruka.
Ideálne pre zdravie – V sklených nádobách sa potraviny udržia dlhšie čerstvé a skladovanie potravín (najmä dlhodobé) v nich je na rozdiel od plastových nádob predsa len zdravšie. Priehľadné sklo pomáha identifikovať ich obsah, nezanedbateľným benefitom je zachovanie pôvodnej chuti jedla. Uzávery môžu byť sklené (doplnené o gumové tesnenie, plastické, drevené alebo korkové). V poslednej dobe ich vďaka rôznym reedíciám dostať aj v retro štýle. Nevýhodou je ich krehkosť, manipulácia s nimi preto vyžaduje zvýšenú pozornosť. Viac sa dozviete v septembrovom čísle.
Katarína Frývaldská, foto: archív firiem