Bývanie v lone prírody

Bývanie na mieste, kde dochádza k postupnej transformácii záhradkárskej osady na obytnú zónu, často ponúka priamy kontakt s prírodou a pekný výhľad. Občas ho však sprevádzajú problémy. Tým najčastejším býva horší prístup. Ale na podobné nedostatky v lokalite, ktorá je iba na skok od centra mesta, sa dá určite zvyknúť.

Výrazne svahový pozemok napriek nie celkom ideálnej severozápadnej orientácii ponúka pekné výhľady a architekti Matej Grébert, Juraj Benetin a Peter Cibulka z ateliéru Compass navrhovali rodinný dom so zámerom, aby ho štvorčlenná rodina po väčšinu roka mohla využívať čo najlepšie pri rôznych voľnočasových aktivitách. Tvarovo jednoduchá stavba sa od prístupovej cesty vrezáva do pozemku tak, aby jej trojúrovňové rozdelenie nepôsobilo rozhádzane. Jej hlbšie odsadenie od úzkej cesty zlepšilo vjazd do garáže cez prístupovú rampu a v limitovanom uličnom priechode umožnilo parkovať dvom vozidlám bez toho, aby bránili prejazdu iným vozidlám. Na časti pozemku nad garážovým státím sa nachádza druhé podlažie, patrí dennej zóne s priamym výstupom na prvú záhradu; rodina ju využíva na relax a športové hry. Tretie podlažie je vyhradené na oddych a individuálne užívanie jednotlivých členov rodiny. Z komunikačnej chodby, ktorá prepája všetky miestnosti, je priamy výstup do najvyššie položenej časti záhrady. Vďaka terénnym úpravám strednej (vyrovnanie terénu, postavenie opornej steny) a zadnej časti pozemku vznikli príjemné zákutia. Jedným z nich je takzvaný anglický dvorček na druhom podlaží, cez ktorý prenikajú slnečné lúče do oboch obytných priestorov aj z južnej strany…

Roman Nečas, foto: Pavel Meluš