Kuchynská alchýmia

 

„Namiešať“ ideálnu kuchyňu nie je žiadna veda ani zložitý recept tajných ingrediencií. Stačí sa pridŕžať racionálnych zásad a nechať inšpirovať súčasnými interiérovými nápadmi.

 

„Kde sa chutne varí, tam sa dobre darí,“ mohli by sme aforizovať dobre známy poznatok, že nielen láska, ale aj životná spokojnosť prechádza žalúdkom. V prenesenom význame potom platí, že dobre „navarená“ kuchyňa je základom spokojného príbytku. O kuchyni sa právom hovorí ako o jeho hlavnom ohnisku. Tu sa zbiehajú nitky životov individuálnych členov domácnosti a pretínajú všetky trasy každodennej prevádzky. Správne zariadená kuchyňa a na ňu nadväzujúca jedáleň (prípadne v predĺžení s obývacou izbou) teda podporí spokojné bývanie.

 

 

Rušné ohnisko života

Východiskovou otázkou pri zariaďovaní kuchýň je jej umiestnenie. Súčasné trendy velia inštalovať kuchynský kút v jednom priestore s obývacou izbou – tak vzniká obytná hala, kde sa všetky obytné činnosti vykonávajú pospolu. V tejto koncepcii sa varenie ako hlavná úžitková náplň kuchýň už nechápe ako úmorná nevyhnutnosť, ale ako radostná aktivita najlepšie vykonávaná v kruhu najbližších. Nájdu sa však aj odporcovia, ktorí radšej vidia uzavretú kuchyňu, hoci ani oni nenamietajú obytnému charakteru tejto miestnosti. V ich predstavách sa samostatná priestranná kuchyňa mení na rušné ohnisko života; v protiklade k oddelenej, upokojenej – takmer kontemplatívnej obývacej izbe. Ideálny prípad spája prednosti oboch riešení – kuchyňa nadväzuje na obývaciu izbu v neprerušenom priestorovom pláne, dá sa však (v prípade rušnej či aromatickej potreby) bezo zvyšku uzavrieť, napríklad prostredníctvom posuvných dverí.

 

 

Maximálna efektivita

Kým spôsob, akým je umiestnená kuchyňa v príbytku (ideálne na severovýchod), za vás vyriešia architekti a stavebníci, samotná konfigurácia kuchynskej linky ostáva na vás. Pri riešení jej zostavy treba zvážiť reálne priestorové možnosti ale aj obvyklé návyky pri varení. Vízia novej kuchyne často zvádza k veľkorysým predstavám, ktoré nezodpovedajú skutočným prevádzkovým nárokom. V obrovskej kuchyni sú noví majitelia stratení, úsporne využívajú len to, čo v minulosti, a zvyšné priestory nechávajú ležať ladom (najčastejšie zapratané kadejakými nepotrebnosťami). Koncepcie minimálnych kuchýň, pri ktorých je účel vyladený do najmenších maličkostí, sú dnes najžiadanejšími trendmi vo svete, kde býva nedostatok obytného priestoru. My na Slovensku zatiaľ (našťastie) nepotrebujeme riešiť priestorový minimalizmus, nezaškodí však poučiť sa z takých riešení v otázke maximálnej efektivity.

 

 

Menej je viac

Kuchynské linky sú dnes dostupné v neprebernom množstve formátov a materiálov. Vyrábajú sa najčastejšie z laminovaných drevotrieskových dosiek, ktoré optimálne prepájajú stabilitu, odolnosť a výrobné náklady. Vývoj laminátov dospel k obrovskému množstvu povrchov – na výber sú jednoliate farby v hlbokom mate alebo vysokom lesku, verné imitácie prírodných materiálov, drevených dýh, patinovaných plechov či dokonca hornín. Pri voľbe vonkajšej podoby kuchýň sa treba riadiť dobrým pravidlom „menej je viac“. Vzhľad kuchyne podlieha starnutiu rovnako, ako celý interiér, preto je vhodné zvoliť nadčasovú, neutrálnu podobu – tlmené odtiene či diskrétne textúry, ktoré sa človeku po čase nezunujú. Zlatým štandardom ostáva lesklá biela kuchyňa. Trochu odvážnejší môže byť človek pri výbere pracovnej dosky, aj pri nej však treba voliť pokornejšiu estetiku a zvažovať celkový kontext. Doska by mala tvoriť kontrast alebo naopak súlad s „fasádou“ kuchynských skriniek. Často sa dáva do súladu s podlahou alebo kuchynskou zástenou. Čo sa týka materiálov, aj pri doskách je najčastejšou voľbou laminát (opäť v najnovšej generácii – odolný a stabilný), no stále väčšiu popularitu si získavajú kamene alebo syntetické kamenné kompozity (na báze kremeňového prachu). Extravagancie antikorových pracovných dosiek z predchádzajúcich sezón (inšpirované profesionálnymi vývarovňami) sa v domácnostiach neosvedčili: dnes sú na ústupe. Súvis s pracovnou doskou majú kuchynské drezy. Aj v tomto prípade nízkoprahová prax zvíťazila nad zbytočným dizajnovaním, preto najlepšou (najobľúbeňejšou) voľbou bývajú samostatné drezové vaničky (z antikora alebo syntetického kompozitu), ktoré vytlačili náročné bezšvíkové monolity drezu spojeného s doskou. Dôvod je prozaický – samostatná vanička sa v prípade potreby dá ľahko vymeniť za novú. Drezy sa väčšinou umiestňujú v rovine pracovnej dosky, aby nijako nevytŕčali a nerušili celkovú uhladenú vizáž kuchyne. V otázke batérií má majiteľ/majiteľka široké pole rozhodovania: často volí batériu s výsuvnou sprchou, teda to drahšie riešenie, ak z finančných dôvodov šetrí, potom určite využije otočnú batériu s vyššie položeným výtokom vody. Batérie sa vyrábajú aj vo farbe drezu, nadčasovou a najpopulárnejšou voľbou však stále ostáva striebristý povrch (buď leštený chróm, alebo matné antikoro). Ak je kuchyňa štylizovaná vo vidieckej či retro tónine, batéria vynikne v hrejivom odtieni mosadze.

 

 

Michal Lalinský

foto archív autora

Celý článok si prečítate v INTERIER-EXTERIER september-október (2018)