Jedáleň v byte

 

Chutný a výživný recept

Ako namiešať lahodné jedálenské zákutie? Tento recept je taký ľahký, že ho zvládne každý. Stačí zobrať stôl a stoličky, ktoré sa vám páčia a nájsť im miesto v byte. Aj tak je oveľa dôležitejšie, čo a ako v jedálni servírujete a s kým tam pobudnete, než jej samotné interiérové riešenie.

 

 

Ak sa pozrieme na prevádzkovú schému bytu, zistíme, že jedálne bývajú rozvinutím, pokračovaním alebo priamo logickým vyvrcholením kuchýň. Bez nich jedáleň nedáva zmysel a stáva sa skôr salónom s odlišným úžitkovým zameraním. Preto je jasné, že umiestnenie jedální má byť priamo stotožnené s pozíciou kuchyne. Ak je navrhovaná ako samostatná miestnosť, má s ňou tesne susediť. Oveľa častejšia je však situácia, keď kuchyňa s jedálňou splývajú do jednotného celku. V takom prípade by jedálenský dizajn mal nadväzovať na riešenie kuchynskej linky nielen funkčnou podstatou aj svojím vzhľadom.

 

 

 

 

Jedáleň ako rozhranie

Niekedy sa jedáleň považuje za užitočný medzičlánok medzi výkonnou časťou kuchyne a oddychovou zónou obývacej izby. Vtedy preberá rysy oboch – má prísne funkčné pravidlá, ale preniká k nej aj uvoľnená štylizácia útulného ambiente. Ak analyzujeme základné nároky jedální, poteší, že ako monotematický priestor nemá žiadne špeciálne nároky na umiestnenie v pôdoryse bytu (ak, samozrejme, opomenieme družnosť s kuchyňou). Jedálne obvykle nie sú osobitne viazané na konkrétnu orientáciu svetových strán, nemusia mať bezprostredné napojenie okien či exteriérových dverí, nepotrebujú priame východné ani severné svetlo, nevyžadujú blízkosť inštalačných sietí. To znamená, že s pozíciou jedálenského stola možno narábať voľne a situovať ho tam, kde to dispozícia umožní.

 

 

Michal Lalinský › foto archív autora

 

Celý článok si prečítate v INTERIER-EXTERIER január-február (2020)